Kunskapsprov Online
  • Nyheter
  • Kunskapsprov körkort
  • Körkortsteori
  • Vägmärken
  • Cookies
  • Användarvillkor
  • Kontakta oss

Hem > Körkortsteori

Studera kökortsteori

Körkortsteori

Körkortsteori är indelad olika kategorier

Körkortsteorin innefattar bland annat trafikens grundregler, stanna och parkera järnvägskorsningar, människans förutsättningar med flera.

Underlag till teorin är hämtad från Trafikförfattningar 20/21, Nordstedts Juridik och följer

  • Transportstyrelsens föreskrift om kursplan, behörighet B TSFS 2011:20 samt
  • Transportstyrelsens föreskrift av förare för behörighet AM TSFS 2009:12

Varva teori med praktik i trafiken

Det är alltid bra att varva teori med praktik. Det blir både roligare och lättare att läsa teorin om man kombinera det med praktik i trafiken. När du övningskör, ta hjälp av din handledare när det uppstår oklarheter för dig och titta tillbaka till teorimaterialet så du blir säkrare på reglerna.


Det är näst intill omöjligt att följa alla regler till hundra procent. Enligt kursplanen för B-körkort ska du "visa gott omdöme i samspelet med andra trafikanter". Detta kan tolkas som att de regler som finns ibland kan behöva frångås för att underlätta för andra trafikanter.
Ett exempel på detta är den oskrivna regeln kugghjulsprincipen, eller blixtlåsprincipen som den ibland kallas. Denna regel innebär att varannan bil kör i en korsning med tät trafik, även om ena vägen har väjningsplikt.


I trafiken så gäller det att man som trafikant är tydlig med sin avsikter i trafiken , alltid kör med tillräckliga säkerhetsmarginaler, visar sina avsikter tydligt i trafiken samt att inte använda tutan i onödan utan bara när man ska varna någon annan.


Trafiken bygger på samspel och hänsyn till varandra. Eftersom trafiken ibland bjuder på överraskningar är det viktigt att du är trygg, planerad i din körning och har god fantasi.

Hur vi lär oss köra bil handlar om så mycket mer än att om övningskörning eller vilka läromedel vi använder oss av.
Den viktigaste fasen av vår inlärning sker till hög grad undermedvetet och handlar om hur vi låter våra erfarenheter och andra människor sätt att köra påverka oss. Denna fas av vår inlärning tar inte slut när vi har tagit körkort utan fortsätter i stort sett hela livet, men framförallt under de första åren som förare. Läs mer under varje kapitel


Trafikens grundregler

Trafikens grundregler

I detta kapitel kan du läsa om hur du ska uppträda i trafiken och vilka krav som ställs på dig gentemot dina medtrafikanter

Vägen

Vägen

Körbanan omfattar körfälten tillsammans. Vanligtvis har vägen ett körfält i vardera riktningen. Ibland finns det flera körfält i samma riktning som skiljs åt av en körfältslinje.

Stanna och parkera

Stanna och parkera

Här kan du läsa om regler för stanna och parkera samt skyltarnas betydelse inom området

Järnvägskorsning

Järnvägskorsning

Hur du passerar en järnvägskorsning på ett trafiksäkert sätt och vilka regler som gäller vid olika typer av järnvägskorsningar

Människan

Människan

Ett kapitel som handlar om människans förutsättningar att framföra fordon på ett trafiksäkert sätt